Правителството е ускорило харчовете през първите два месеца на годината, показват

...
Правителството е ускорило харчовете през първите два месеца на годината, показват
Коментари Харесай

Правителството е ускорило разходите през февруари

Правителството е ускорило харчовете през първите два месеца на годината, демонстрират данните за осъществяването на бюджета, оповестени от Министерство на финансите. Обичайно кабинетът развързва кесията през втората половина на годината (и изключително в последните месец-два), до момента в който преди това трупа големи остатъци.

Тази година обаче министър председателят Бойко Борисов още от януари стартира с стремително одобрение разходи и прехвърляния от бюджета към разнообразни министерства, общини и държавни и неправителствени структури, освен това без да са свързани с ограничения против пандемията. Към 29 февруари направените разноски са в размер на  7.224   млрд. лв.,  което е 13,8 % от годишния план. Това е с 1.2 милиарда лева повече от същия интервал на предходната година, когато разходите са били за 5.983 млрд. лева или 12.6% от Брутният вътрешен продукт.

В същото време събраните в хазната доходи дружно с грантовете от еврофондовете понижават спрямо 2020 година Към края на февруари приходите са в размер на   7.361 млрд. лева - със 103 млн. лева по-малко отпреди година. Данъчните и неданъчните доходи са номинално близки по мярка, докато постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) понижават със 114 млн. лева, показват от финансовото министерство.

Оттам изясняват, че растежът на разноските тази година е обвързван основно с " подхванатите социално-икономически ограничения за превъзмогване на отрицателните резултати от пандемията, включително изплатените добавки от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците януари и февруари, с по-високите здравноосигурителни заплащания, увеличените размери на минималната и максималната пенсия от началото на годината, както и по-високите пенсии след увеличението от юли 2020 година

В същото време колкото повече наближават парламентарните избори, толкоз по-често виждаме държавното управление да гласоподава изключителни разноски и прехвърляния от бюджета към общини и разнообразни държавни и неправителствени организации за всевъзможни поправки на улици, публични здания, учебни заведения, църкви и други През февруари съвсем няма съвещание на държавното управление, на което да не участват персонално кметове и разнообразни ръководители, които благодарят за отпуснатите средства.

В резултат на намалелите доходи и увеличените разноски нормалният по това време на годината бюджетен остатък е доста непретенциозен - в края на февруари остатъкът е 134 млн. лева при 1.480 млрд. лева през февруари 2020 година На процедура единствено за февруари бюджетът е бил на недостиг, откакто предния месец - януари, превишението на приходите над разноските бе в размер на 409 млн. лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР